Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ..

Το 2011 ξεκίνησε, και το υποδεχόμαστε στωικά, αφοσιωμένοι όλοι στην εξεταστική μας. Καθώς όμως το προηγούμενο εξάμηνο εμπλακήκαμε ως Σύλλογος σε μια κινηματική διαδικασία, αξίζει να αποτιμήσουμε τελικά τι πράξαμε ορθά. Αυτό το έτος, άλλωστε, προμηνύεται γεμάτο ένταση και πολιτική αντιπαράθεση, καθώς η ελληνική κοινωνία αλλάζει ταχύτατα και έρχεται αντιμέτωπη με ερωτήματα που πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν εξωπραγματικά. Η πολιτική συνειδητοποίηση και τοποθέτηση, από εκεί που θεωρείτο χόμπι μερικών, ανάγεται πλέον σε αναγκαιότητα για όλους.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Βιολογίας πραγματοποίησε τρεις Γενικές Συνελεύσεις, όπου στήριξε αγωνιστικά πλαίσια. Συμμετείχαμε σε πολλές πορείες, πανεκπαιδευτικές και εργατικές. Οι ολιγοήμερες καταλήψεις που έγιναν στη σχολή λειτούργησαν ως μέσο πίεσης προς το Υπ. Παιδείας, ενώ παράλληλα τόνωσαν και μαζικοποίησαν το φοιτητικό κίνημα του Ηρακλείου. Συνταχθήκαμε με τους υπόλοιπους αγωνιστικούς Συλλόγους της Ελλάδας, πιέζοντας τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων να πάρουν αποφάσεις καταδικαστικές απέναντι στο νέο νομοσχέδιο για την παιδεία.
Μία μικρή αλλά διόλου αμελητέα νίκη αυτών των δράσεων είναι η οπισθοχώρηση του Υπ. Παιδείας στην ψήφιση του εμετικού νομοσχεδίου, η οποία αντί για 15/1 μετατέθηκε για τα μέσα του Μαρτίου.
             
Η Διαμαντοπούλου μάλιστα δήλωσε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα πρέπει να έχει κοινό βηματισμό στην αντιπαράθεση της με το Υπουργείο. Σε αυτό το πνεύμα καλείται κοινή εκδήλωση συνδικαλιστικών φορέων της εκπαίδευσης ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, Φοιτητικών Συλλόγων, στην οποία καλούμε να συμμετάσχει και ο δικός μας σύλλογος. Στόχος είναι η συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου, το οποίο θα παγώσει το άπληστο χαμόγελο της Διαμαντοπούλου, όταν δει το νομοσχέδιό της να μένει στα χαρτιά, ενώ παράλληλα θα τονώσει την υπόλοιπη κοινωνία που αγωνίζεται.

            Κατά τις κινητοποιήσεις του χειμερινού εξάμηνου, ο Σύλλογος ήρθε αντιμέτωπος με πραγματικά πολιτικά ερωτήματα, καθώς και με εκφοβισμό και ψέματα από κάποιους καθηγητές και τις παρατάξεις ΠΑΣΠ/ΔΑΠ. Θα χαθούν εξάμηνα, θα χαθούν μαθήματα, θα χαθούν εξεταστικές, θα χάσετε τον ύπνο σας,τα μαλλιά σας, και τα κλειδιά σας.. Ξεκάθαρο και επαίσχυντο παράδειγμα είναι αυτό του Οικονόμου, στο εργαστήριο Μικροβιολογίας/Βιοχημείας. Τελικά το 2ο έτος εξετάστηκε κανονικά στο μάθημα, αφού διεκδικήθηκαν οι αναπληρώσεις των εργαστηρίων. Υπέροχος και ο Γαρίνης, ο οποίος με πόνο ψυχής ωρυόταν για χάσιμο του μαθήματος λόγω πίεσης χρόνου, και τελικά, τελείωσε με την ύλη μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα..

Και άλλη μία εξεταστική, ως δια μαγείας, διεξάγεται δίχως απρόοπτα.. Ο τρομολαγνικός εκφοβισμός διαλύεται από την απλότητα της πραγματικότητας:

Εάν γνωρίζουμε το δίκιο μας και το διεκδικούμε συλλογικά, αποφασιστικά και ξεκάθαρα, οι πιθανότητες είναι υπέρ μας.

Αυτή είναι μία αλήθεια που ξεφεύγει από το φοιτητικό μικρόκοσμο, και θα πρέπει να μας δίνει έμπνευση για το πώς θα στεκόμαστε στις ευρύτερες κοινωνικές μάχες που διεξάγονται στην Ελλάδα του Μνημονίου. Για να παραμείνουμε φοιτητές Δημόσιου Δωρεάν Πανεπιστημίου σήμερα, να είμαστε ασφαλισμένοι εργαζόμενοι και όχι άνεργοι αύριο, και για να γίνουμε κάποια στιγμή συνταξιούχοι που θα έχουν σύνταξη, και να μην μας πουν απλά σιτεμένους άχρηστους γέρους!
     
Απέναντι στη ζοφερότητα που μας πλασάρουν καθημερινά ανερυθρίαστοι από τις ειδήσεις ως αναγκαιότητα,  οι αγώνες μας αποτελούν τη μόνη διέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: