Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Επόμενος σταθμός… Οδός Φτώχειας!


Η οικονομική κρίση αποτέλεσε για ακόμα μία φορά την αφορμή της Κυβέρνησης για νέες δυσβάσταχτες μεταρρυθμίσεις που τείνουν να επιβαρύνουν ξανά την τσέπη του μέσου Έλληνα. Στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται για την αποπληρωμή των δανείων της χώρας και με πρόφαση την εξυγίανση των συγκοινωνιών το ΠΑΣΟΚ βάζει στο στόχαστρο αυτή τη φορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με νέες αυξήσεις, που αγγίζουν το 40%. 
Ενδεικτικά ,αξίζει να αναφέρουμε ότι τα εισιτήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν πάνω από 20 λεπτά ,από τη 1η Φεβρουαρίου. Παράλληλα, στο Ηράκλειο όπου τα ΜΜΜ βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών είδαμε αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων από 1η Ιανουαρίου κιόλας. Η διαδρομή ΠΕΠΑΓΝΗ-Πανεπιστήμιο εκτινάχθηκε από 90 λεπτά σε 1.10 για τους φοιτητές και από 1,30 σε 1,50 το ολόκληρο εισιτήριο. Θεωρούμε απαράδεκτο η διαδρομή προς τους πιο πολυσύχναστους προορισμούς του Ηρακλείου να είναι και η πιο ακριβή, πόσο μάλλον όταν η εταιρία δεν καλύπτει και τις ανάγκες του κόσμου. Το γεγονός δηλαδή, ότι τα δρομολόγια για τη συγκεκριμένη διαδρομή είναι μειωμένα έχει ως αποτέλεσμα, το στοίβαγμα, τη “σαρδελοποίηση” και την ταλαιπωρία όσων ανεβαίνουν στους συγκεκριμένους προορισμούς. Επιπλέον, ως φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε πολύ περισσότερο για τη μεταφορά μας σε σχέση με φοιτητές άλλων Πανεπιστημίων της χώρας, μιας και το δικό μας Πανεπιστήμιο βρίσκεται εκτός κέντρου και για τη μετάβαση μας δεν υπάρχει κάτι πιο οικονομικό από τα λεωφορεία.
Έτσι λοιπόν, το ζήτημα των λεωφορείων μπαίνει πιο δυναμικά στο προσκήνιο, το αίτημα για Δημόσια και Δωρεάν Μεταφορά γίνετε πιο επιτακτικό και τώρα κρίνεται περισσότερο από ποτέ αναγκαία η αντίδραση μας απέναντι στις υπέρμετρες αυξήσεις των εισιτηρίων.
Δράσεις του τύπου "υπογραφές για μείωση εισιτηρίων” δεν αρκούν για να πετύχεις τέτοιους στόχους και αποτελούν χαρακτηριστικές κινήσεις πανικού. Για να υπάρξει αποτέλεσμα χρειάζεται μια πιο οργανωμένη και συντονισμένη δράση, ένας σωστός βηματισμός…

Το ζήτημα πρέπει να ανοιχτεί στους Συλλόγους κάθε σχολής. Να συζητηθεί μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις, από τις οποίες να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις, ούτως ώστε ο καθένας από μας να νιώσει δική του αυτή τη μάχη και να διεκδικήσει έμπρακτα τη μείωση του εισιτηρίου. Μέσω του συντονισμού των Γενικών Συνελεύσεων να αποφασιστούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Πρυτανεία και στη Σύγκλητο. Ως Σύλλογοι Ηρακλείου να απαιτήσουμε από τη Πρυτανεία να βάλει λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους φοιτητές δωρεάν (κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στη Πάτρα) ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να πληρώνει μέρος των εισιτηρίων ώστε να μειωθεί το αντίτιμο του εισιτηρίου. Και επειδή το θέμα δεν αφορά μόνο τους φοιτητές αλλά όλους τους πολίτες του Ηρακλείου, πρέπει να υπάρξει κ συντονισμός με φορείς και σωματεία της πόλης (πολύτεκνους, ΕΛΜΕ, ΔΟΕ κλπ) ώστε να ανοίξει το θέμα και στη κοινωνία μέσω εκδηλώσεων και συζητήσεων και να γίνουν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία των ΚΤΕΛ.

Για τους τραπεζίτες δεν κάνουμε θυσίες,
 κάτω τα χέρια απ’ τις συγκοινωνίες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: