Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Και τώρα τι;


Η εξεταστική επιτέλους τελείωσε, αλλά ίσως τα πράγματα δεν ήταν τόσο ήρεμα όσο φαινόντουσαν. Ενώ όλοι οι φοιτητές διάβαζαν απεγνωσμένα, ο εξαγριωμένος λαός της Τυνησίας κατάφερε να ρίξει το διδακτορικό καθεστώς μετά από 20 χρόνια, μεταδίδοντας το πνεύμα και στην Αίγυπτο, όπου μετά από 18 συνεχόμενες μέρες πορειών και συγκρούσεων ο λαός της Αιγύπτου κατάφερε να κάνει τον πρόεδρο της δημοκρατίας Μουμπάρακ να παραιτηθεί.

Τα πράγματα και εδώ δεν ήταν τόσο ήσυχα όσο προσπαθούσαν να μας πείσουν τα ΜΜΕ. Η κατάσταση πολέμου που επικρατεί στην Κερατέα εδώ και 2 μήνες θυμίζει εποχές χούντας, με τις δυνάμεις καταστολής να επιτίθενται και να συλλαμβάνουν αθώους πολίτες μέσα ακόμη και από τα ίδια τους τα σπίτια. Συγχρόνως, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις αναδιαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση. Στην ίδια αγωνιστική κατεύθυνση κινούνται και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, προσπαθώντας να αποτρέψουν την «κατάρρευση» του ΕΣΥ.

Όσον αφορά τη φοιτητική κοινότητα, η δυναμική και η μαζικότητα των κινητοποιήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αυτή που κατάφερε να μεταθέσει την ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου – «έκτρωμα», στα μέσα Μαρτίου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι  ο στόχος έχει επιτευχθεί, αλλά ότι είχαμε μια πρώτη νίκη. Οι 2 μαζικότατες πανεκπαιδευτικές πορείες σε επίπεδο Ηρακλείου αλλά και οι προειδοποιητικές καταλήψεις των σχολών πίεσαν την πρυτανεία να πάρει καταδικαστική απόφαση για το νομοσχέδιο.

Πιάνοντας το νήμα των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος σύσσωμη η φοιτητική κοινότητα πρέπει να συνεχίσει την αγωνιστική της δράση. Από δω και πέρα, ζητούμενο είναι οι κινητοποιήσεις να μπορούν να επιμένουν, να συνεχίζονται πολύμορφα, να έχουν στοιχείο διάρκειας και συντονισμού, ώστε να δημιουργούν συνεχές πρόβλημα στην κυβέρνηση. Στα πλαίσια της αγωνιστικής δράσης των συλλόγων αλλά και όλων των φορέων της εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ, ΔΟΕ, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – συζήτηση, τη Δευτέρα 21/02 στη Λαχαναγορά. Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι μια πρώτη προσπάθεια συγκρότησης ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου, όπου θα σχεδιάζει πλέον από κοινού και σε συντονισμό με τα υπόλοιπα αγωνιστικά κομμάτια της κοινωνίας, θα προχωράει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως είναι η απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ στις 23/02.  

Με τους φοιτητές να λειτουργούν ως σημείο αναφοράς συνολικά για τη νεολαία και σε σύμπνοια με όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης, στόχος είναι η χάραξη ενός ενιαίου πολιτικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με αυτόν, θα καταφέρουμε να αντικρούσουμε συνολικά την αναδιάρθρωση στην παιδεία αλλά και το νομοσχέδιο-έκτρωμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα θα τονώσουμε την υπόλοιπη κοινωνία που αγωνίζεται.

Στο μέλλον που μας ετοιμάζουν, θα μας βρουν απέναντί τους…!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: